星之谷受有線電視邀請,擔當《樓盤傳真》嘉賓,講解招標價買樓的按揭陷阱。節目重溫可點擊以下連結:

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/program/122533860/樓盤傳真/違規賣樓揭招標賣樓透明度低/

(如非有線客戶可用手機或平板觀看)

以下是我們部份的解說:

過往購買一手樓時,合約價係按樓價扣減發展商回贈之後計算。假設樓價係620萬,回贈係40萬,合約價就係580萬,由於合約價少於600萬,根據金管局對按揭成數的指引,業主可以承造8成按揭。

但是,在招標交易之中,合約價是未有扣除回贈的招標價,有關回贈的資料會分開標註係細節之中。

在這個案中,由於按証公司同銀行對按揭審批的睇法都係比較保守。按証公司會以合約價超過600萬而不批出八成按揭,但同一時間,銀行在合約中得知實際成交價係580萬,從而以580萬為基準批出六成。令到業主大失預算,需要付出更多首期。

我們建議買家入市前要做好評估,如果無4成首期,就只能依靠申請發展商二按上8成,不能夠經按證申請8成。但要注意,如果經發展商二按申請8成,壓力測試標準一般會比按證高,所以如果入息唔能夠通過壓力測試,就要加擔保人。

有線樓盤傳真-星之谷訪問